pesadets

personal thoughts

N’estic molt fart dels anuncis del Banc Sabadell; són insofribles els anuncis de Mediamarkt; n’he quedat fins al capdamunt dels anuncis de Trivago; i en vaig acabar ben tip dels anuncis de Wallapop. Per poc que miris la televisió, a cada moment ens estan bombardejant amb les seves promocions, sense pausa, sense descans, amb anuncis que tenen ben poca gràcia i/o atractiu en la majoria dels casos. És increïble! En comptes de gastar-se els quartos en millorar els seus productes, donar un millor servei o procurar tenir més contents als seus treballadors (que són qui realment fan rutllar el negoci), moltes empreses prefereixen ‘invertir’ en publicitat. I en casos com els del Banc Sabadell, diria que aquesta ni està adreçada als seus clients o potencials clients, sinó que senzillament està enfocada a millor la seva imatge de cara a la galeria que no n’és ni en serà mai usuari. En fi, és la mania de centrar-se en intentar captar nous clients per damunt de mantenir els ja existents i, més greu encara, abans de parar-se a pensar si realment estan oferint un producte o servei adient i pertinent a les demandes del consumidor. Que els temps en que la publicitat aconseguia crear necessitats insospitades entre el respectable, ja han passat a la història. Per tant, trobo que la publicitat només hauria d’ésser un recurs puntual per donar-se a conèixer en nous àmbits o bé per comunicar alguna nova promoció. És més, totes aquestes empreses que dediquen tants i tants diners a l’anomenat ‘autobombo’ és precisament perquè ja no tenen res original ni valuós a oferir al públic, i per tant, s’ho juguen tot a la carta de la publicitat incessant esperant que la difusió a gran escala de la seva proposta els salvi de la fallida econòmica. Així que massa publicitat és probablement un símptoma inequívoc de que l’empresa tal va malament i que ja està apostant a la desesperada. Per què les bones empreses no necessiten d’una publicitat constant i punyent per seguir operant: la seva bona fama els precedeix.

Anuncis

mandrosos

personal thoughts

És terrible la pèssima imatge que transmeten aquells comerços oberts al públic que, en el seu horari comercial, no tenen mai la persiana metàl·lica pujada fins dalt de tot. Denota desmotivació i poques ganes de treballar, quan no, un tracte personal que deixa molt que desitjar i una més que evident falta de professionalitat, per no parlar d’una més que probable deficient netedat en el cas que es tracti d’un restaurant. Doncs si ja els fa mandra apujar del tot la persiana (“que total, si s’haurà de tornar a baixar a l’acabar la jornada, millor que quedi a l’abast de la mà”, deuen pensar), millor no t’aventuris a entrar-hi per descobrir els seus productes o serveis: no se’n pot esperar res de bo.

Potser és un detall que escapa a la majoria, aquest de no tenir la persiana pujada fins dalt, però t’asseguro que encara que no t’hi hagis fixat a l’entrar-hi, sí que un cop dins d’alguna manera notes i perceps en l’ambient que no s’hi treballa amb intensitat, que ja queden lluny els dies en que s’aspirava a l’excel·lència (si és que realment n’hi va haver) i que ara amb prou feines es procura mantenir uns mínims.

Passa que mica en mica la desídia i la indiferència ho envaeixen tot, entrant llavors en un cercle viciós del que després és molt difícil sortir-ne. I és que la decadència comença amb petits detalls com aquest de no acabar d’apujar la persiana fins dalt, i s’acaba generalitzant a tots els aspectes d’un negoci. Fins que tard o d’hora passa allò inevitable: arriba un bon dia en que els soferts clients deixen de prendre’s la molèstia de tornar allà a on ja fa massa temps que tenen aquella incòmode i desagradable sensació de fotre nosa.

que difícil és mantenir-se

personal thoughts

Certament, assolir l’èxit o arribar a triomfar resulta ben complicat, però molt més difícil és mantenir-se. Recordo perfectament aquell restaurant que en el seu moment va ser tota una revolució a la vila donada la seva proposta estètica i culinària, totalment diferent a la resta (i d’aquí el seu nom: different). De seguida es va posar de moda i cada setmana omplia el local, sovint amb 2 torns a les nits. Tothom en deia meravelles, qualsevol el recomanava i ningú s’ho volia perdre. Tots els clients en sortien d’allò més satisfets, cofois i amb ganes de tornar-hi. Entre ells, els meus amics i jo. Però de sobte, en el moment més àlgid d’aquell pròsper negoci, i malgrat la qualitat del menjar es mantenia inalterable a un magnífic nivell, les racions de cada plat van començar a minvar ostensiblement, circumstància que es feia especialment palesa en els postres. No així els preus, que no es van reduir el més mínim, però almenys tampoc es van incrementar.

El canvi era tan evident que una nit no ens vàrem poder estar de reclamar a la cambrera, i també propietària de l’establiment, per la considerable minva de l’anteriorment esplèndid i pantagruèlic volcà de xocolata. Aquesta, arribant al summum de la insolència i la poca perspectiva de futur, ens va deixar glaçats a l’afirmar, sense cap mena de pudor ni mirament, que “ara ja tenim la clientela feta”. I es va quedar tan ample, com volent dir que ja no els calia posar racions tan esplèndides, que amb poc més de la meitat en tenien prou per complaure la clientela. Evidentment, nosaltres no hi vàrem tornar mai més. I pel que sembla, molts dels seus ‘fidels’ clients tampoc, doncs als pocs mesos a la persiana abaixada d’aquell local hi constava un enorme cartell de ES LLOGA.

eufemismes

personal thoughts

Cada cop menys es diuen les coses pel seu nom. És com una plaga. Queda molt millor utilitzar qualsevol eufemisme que et permeti dir-ho d’una manera molt més políticament correcte, sense ferir sensibilitats. Per exemple, la paraula ‘imputat’ resultava massa forta donada la plaga de corruptes al llarg i ample del país, així que fa poc l’han canviat per ‘investigat’, molt més suau i gairebé naïf, on vas a parar. També serveix com a mostra el fet de crear un sindicat del crim organitzat i anomenar-lo, amb tot el cinisme del món, Manos Limpias. O com quan et proposen ‘col·laborar’ en un projecte, i el primer que et ve a la ment és un: «merda! ja m’han vist cara de ‘barato’ (CR7 dixit)». I és que, efectivament, t’acaben de proposar de treballar gratis. I sí, certament és una manera molt elegant d’invitar-te a aportar gratuïtament el teu granet de sorra per una (bona?) causa, però malgrat ja sigui una pràctica més que habitual avui dia, no deixa d’ésser una mala proposta. Primer, perquè si finalment acceptes, no estàs fent altra cosa que fomentar encara més aquest tipus de pràctiques pseudo-criminals i xantatgistes. I segon, perquè si treballes sense cobrar res a canvi incrementes de forma exponencial les probabilitats de que algú altre en tregui uns suculents beneficis gràcies al teu esforç i la teva dedicació altruista, perquè en tots aquests projectes sempre hi ha un espavilat que sí en treu beneficis. Entenc que hi haurà qui estigui disposat a assumir aquest tipus de sacrificis com a mètode per fer currículum, guanyar visibilitat o senzillament per participar en un projecte que li resulti atractiu o engrescador, doncs totes les opcions són vàlides i respecto els seu motius, però jo… ja fa molts dies que vaig decidir que jo no treballo gratis!!

entrepreneurs

personal thoughts

L’altra dia vaig captar part d’una conversa entre 2 suposats ‘entrepreneurs’ en la que un es queixava a l’altre que “costa molt trobar gent que treballi gratis, tu”. “La mare que el va…!” vaig pensar. I és clar que costa! Però la trista realitat és que si resulta difícil trobar-ne, vol dir que n’acabes trobant; és a dir, que hi ha gent disposada a treballar totalment de franc. Allò que en temps pretèrits se’n deia un esclau. Pitjor encara: a un esclau almenys l’havies de mantenir, mentre que al pobre desesperat que tens treballant ‘by the face’ ni tant sols l’alimentes.

Doncs resulta que el paio s’havia empescat una ‘start-up’ d’aquelles que no donen beneficis (si és que n’arriben a generar algun dia…) fins al cap de 5 anys. Total, que necessitava programadors per desenvolupar el seu estimat projecte, a qui oferia un sou ‘en diferit’ i sempre en l’hipotètic cas que les coses sortissin tal com ell havia planejat. Clar, com que ara pots treballar des de casa i sense necessitat de desplaçar-te enlloc, resulta que les teves hores lliures no tenen valor, doncs se suposa que a tu no et costen res. És lamentable!

Abans, si volies muntar el teu propi negoci, des del primer dia havies de pagar un salari als teus treballadors, cas que en tinguessis, més els consegüents tributs a l’estat (irpf, seguretat social, etc). Avui dia, el món digital absorbeix un munt de mà d’obra qualificada amb promeses de futurs guanys, però de moment a treballar per la ‘jeta’ i amb un somriure, ben feliç i ben content de que per fi algú t’hagi donat feina. Així que en molts casos ni tan sols és rellevant si ets més o menys eficaç a l’hora de treballar, ja només importa que ho facis gratis.

petits detalls

personal thoughts

Sempre procuro fixar-me en els vehicles de les persones amb qui he de fer tractes, que res et defineix tan bé com el cotxe que condueixes. Perquè són els petits detalls com aquest els que m’ajuden a fer un ràpid perfil psicològic de la persona amb qui m’he d’enfrontar. I amb el temps, acabes per concloure que els pitjors (amb qui negociar) són aquells gerents o directors generals capaços de deixar-se 50 o 60 mil euros en el BMW o l’Audi de torn, però que en comptes d’agafar unes llandes a l’alçada del ‘tractor’ que s’han comprat (doncs per norma tots cauen en el parany de comprar-se un dièsel), han optat per les tristes llandes de sèrie. També a l’hora d’escollir el motor acostumen a pecar de tristor, com sol confirmar el fet que a la part posterior no inclouen la típica plaqueta metal·litzada que n’indica la motorització, senyal inequívoca que aquesta és de baixa cilindrada. Resultat: un vehicle que no té ni la meitat de la gràcia que tindria senzillament afegint unes bones llandes; que un cotxe no deixen de ser quatre rodes i un motor sobre un bon xassís, rematat amb una carrosseria més o menys atractiva. És a dir, que ells s’han quedat amb la façana, en l’aparença exterior, oblidant els elements clau d’un cotxe com són les rodes i el motor. Doncs a l’hora de valorar les meves propostes actuen igual: només es fixen en el preu final del meu pressupost, que mai valoren com una inversió, sinó com una despesa, i obviant els beneficis que a la llarga donaria a l’empresa, del tot incapaços de pensar en res més que en mantenir el nivell de beneficis a curt termini. Total, que amb aquest tipus d’individus de seguida assumeixo que no hi he de perdre el temps.

errors garrafals

personal thoughts

Sovint se’m fa molt difícil seguir mantenint el respecte vers totes les persones amb qui acostumo a tractar a diari, precisament perquè mica en mica en vas coneixent detalls personals que a vegades preferiria no saber. Ara mateix, m’estic plantejant seriosament de tornar a canviar de gimnàs, doncs l’altre dia conversant amb l’instructor dels matins (el de la tarda no el conec, doncs jo sóc d’acudir-hi a primera hora del dia, just acabat de llevar i encara en dejú), vaig descobrir que el seu cotxe és tot un Scirocco dels nous… dièsel!! Craso error!! La mare que el va…!! Però com se li acudeix!! Un ‘pura sang’ dièsel!! Precisament ell, que pot anar a la feina caminant i que només el treu els caps de setmana!! La punyetera mania d’hipotecar-se amb un dièsel perquè gasta menys!! (Com diu un oncle meu, que sempre ha tingut cotxes de gasolina, “fins que a la F1 no vagin amb dièsel, no em plantejo canviar”). És tan error de concepte com comprar-te un Golf GTI… de 5 portes!! Però quina falta de criteri, quina poca dignitat, quina heretgia més descomunal!! Els enginyers de la Volkswagen que en hores lliures van parir el primer Golf GTI, gairebé com a divertimento, no ho van fer precisament sobre la base d’un 5 portes. Jo, directament els vendria només amb 2 butaques i res de seient del darrera; a part de pilot i copilot, no hi ha de pujar ningú més en un cotxe d’aquests. Però lluny de criminalitzar les marques d’automobils per tenir en els seus catàlegs aquests engendres, assenyalo que els autèntics culpables són els mateixos clients ineptes, que demanden aquest tipus de productes i per tant les marques es veuen obligades a fabricar-los. Està clar que allò de que “el cliente siempre tiene la razón” és totalment fals.

marques que (et) marquen molt

personal thoughts

És curiosa la contundent animadversió que cert tipus de persones et poden provocar, fins i tot abans de tenir-hi tracte personal, quan només les coneixes de vista. I la veritat és que em fot molt crear-me una idea preconcebuda d’algú a qui amb prou feines he pogut calibrar durant uns pocs segons, encara sense haver-hi creuat ni mitja paraula. Però a la llarga m’adono que rarament m’equivoco al fer aquest judicis preliminars i absolutament subjectius. Suposo que és degut a aquella teoria de les cites a cegues, la que diu que amb 5 minuts et sobra temps per valorar si tens o no afinitat amb l’altra persona. Crec que jo en tinc prou amb 5 segons per emetre sentència. I a mida que, forçosament, t’hi veus obligat a mantenir-hi una certa relació, certifiques que el rebuig que ja d’entrada et provocaven, en comptes de minvar, s’incrementa encara més. No sabria explicar exactament el perquè, però està clar que mai m’hi portaré be; només cal observar-los, tot juga a la seva contra: la seva manera de caminar, amb aquell aire desganat i gairebé de dropo, els seus comentaris pretesament simpàtics però que mai foten gràcia i que sempre deixen anar a deshora donada la seva exasperant falta d’empatia, més aquella mirada altiva i de motivats, de persones que es creuen que ho saben tot però que en veritat s’ofeguen en la seva pròpia ignorància. A sobre, resulten d’aquells espavilats que —segons ells— sempre ho compren tot al millor preu perquè coneix a tal i a qual o no-se-qué. En fi, que per més que m’hi esforço no els trobo cap virtut, i per contra, llurs defectes m’afloren a la mínima. Fins que un dia descobreixes el vehicle que condueixen i llavors ho entens tot: un Citroën (Xsara Picasso).

#RageAgainstComicSans

personal thoughts

Clientes valientes y con coraje que invierten en branding para lograr una marca coherente y bien trabajada para su amada empresa, con sus distintos manuales de aplicación y con todo muy bien pensado y articulado, pero ¡ay!… siempre llega el maldito día en que por algún motivo inesperado y traicionero hay que hacer una nota rápida para colgar bien visible a todo el mundo. Un cartelito para el que, en el mejor de los casos, el cafre de turno encargado de realizarlo empleará un folio al que le hará unos garabatos con un ‘taker’ —uno de esos rotuladores gordos— , perpetrando por lo menos 3 faltas ortográficas y otros tantos errores gramaticales (pues en este país de democracia menguante el nivel cultural y la educación del respetable también van claramente a la baja). Y con un poco de suerte, puede que su caligrafía tenga cierta gracia y encima sea legible. Pero lo más normal es que el indocumentado de turno opte por realizar el cartel en su ordenador, y en un alarde espontáneo de creatividad, descarte la más que correcta Calibri, la tipografía por defecto del Word, y opte por la más que inapropiada Comic Sans para inmortalizar su absoluta falta de profesionalidad. Pues nadie espera que tenga unas mínimas nociones de diseño ni que esté dotado de cierto criterio, sentido estético y/o sensibilidad; lo único que se espera que dicha persona es… ¡que siga el puto manual gráfico creado ex profeso! En fin, hay que seguir luchando.

#RageAgainstComicSans bis

personal thoughts

Et recomanen un restaurant on s’hi menja tan i tan bé, que al cap de pocs dies fas l’esforç de visitar-lo al amb la teva parella per comprovar si compleix (o no) les expectatives que t’han creat. Donant un vot de confiança al prescriptor, descartes el prudent pas d’anar-hi qualsevol migdia a degustar un menú del dia per allò de fer-ne una primera valoració que no et surti massa cara, i t’arrisques a reservar taula per sopar a la carta. Vist de fora i també de dins, d’entrada tot sembla correcte i el teu ull inquisidor i entrenat de brander no detecta cap incoherència majúscula que faci sospitar el disgust que et sobrevindrà, ja assegut a la teva taula, a l’obrir la carta: està escrita íntegrament en Comic Sans! En un acte reflex la tanques de cop i amb violència, visiblement airat i desconcertat: senzillament, no te l’esperaves aquesta punyalada per l’esquena. La parella et mira contrariada mentre tu procures no pensar en intentar esbrinar qui deu haver estat el desalmat que ha perpetrar tal barbaritat, si el mateix propietari del local o bé un ‘amic’ que s’ha ofert o li han demanat que ‘dissenyés’ la carta, i et concentres a pensar com sortir de l’atzucac amb la màxima dignintat possible. Quan ve el maitre a prendre nota, li mires de colar una excusa inversemblant per tal de fugir el més aviat millor d’aquella antre, doncs en aquests casos és molt millor quedar-te amb el dubte de si realment la cuina estava a les alçades de les expectatives, que no pas descobrir que s’hi menja tan i tan bé com t’havien pronosticat i convertir-te’n en client habitual.

creative courage

random thoughts

“I’d rather be exhausted striving for excellence than churning out work that succeeds merely because it offends the least amount of people. The cost? The fear of financial uncertainty. But I willingly accept this cost because it allows me to follow my path and craft the type of career and lifestyle that I want and need. There are things that I will not compromise on, including my sanity, happiness, time with my family, spontaneous travel with my son and creative control in the work I choose to take on. If I fail, I will fail on my own terms, doing what I love.”

James Victore author, designer, filmmaker and firestarter

cómo hacer del 2015 un año ganador para tu negocio

random thoughts

“Aquí tienes 6 propósitos positivos de cara al 2015.

1_Invierte en tu equipo

Ya sea si tienes empleados o si trabajas con proveedores externos, tus colaboradores son esenciales para tu organización. Invertir tiempo y dinero en encontrar a la gente correcta para tu negocio es esencial, y una vez los tienes, quieres mantenerlos contentos y comprometidos con su trabajo. En 2015, encuentra formas de hacer que tu gente se sienta valorada y que quieran crecer contigo.

2_Escucha tu intuición

Casi todas las malas decisiones te dejan esa sensación pesada de “lo sabía”. ¿Estás de acuerdo con eso? Es cierto que vas a tener que asumir riesgos, pero no olvides nunca escuchar a tu intuición. No siempre es lógico, pero las sensaciones que te producen una dirección u otra pueden ser un gran indicativo del camino correcto.

3_Busca fuentes de inspiración

 • Encuentra a personas creativas en tu entorno y crea un grupo de mastermind o encuentros cada mes o trimestre para hacer brainstorming con ellos.
 • Encuentra tiempo para disfrutar de la música, el arte o la naturaleza.
 • Mira qué novedades y tendencias hay en otros mercados y sectores.
 • Lee libros de marketing, estrategia y ventas.
  Todas estas cosas te ayudarán a afinar tu mente, buscar soluciones diferentes y mantenerte con la ilusión que necesitas para cambiar las rutinas negativas de tu negocio.

4_Ten claras tus fortalezas (y aprovéchate de ellas)

Normalmente hay 2 ó 3 cosas que una empresa hace realmente bien. Son las cosas en las que se basa tu buena reputación y las que te ayudarán en el futuro.

5_Haz networking de forma regular

Una de las peores cosas que puedes hacer por estar ‘demasiado ocupado’ es aislarte de otras personas que trabajan en tu sector. El networking a veces puede parecer una pérdida de tiempo (y puede ser así si no tienes un objetivo claro y una estrategia); conocer a personas que te inspiran y hacer nuevas conexiones te ofrecerá interesantes oportunidades en el futuro.

6_Haz algo bueno por los demás

Hay empresas que basan su modelo de negocio en hacer algo bueno por los demás. No todas pueden o deben ser ONGs, y no hay contradicción entre hacer algo bueno y ganar dinero. Pero todas las empresas deberían encontrar formas de contribuir para hacer un mundo mejor, incluso para gente que no se puede permitir pagar por el producto o servicio. Sea lo que sea, piensa en formas de dar valor primero y ayudar a los demás.”

Isabel Anthony Torres (new.seeseuno.es)

how to introduce yourself in one simple step

improve yourself

“Networking is one of the most challenging skills you may have to learn in the world of business. It can be an awkward experience, having the attention of a group of strangers focused on you, and trying to make a good first impression.

It’s an important moment. The person opposite you might be someone who could make or break your career. If you make a good impression, he or she might be able to refer your next big client, or have the influence to help you land that next big contract.

On the other hand, if you act like a doofus, you might alienate someone who might have been an otherwise important connection and relationship.

Instead of leading with what you do, lead with who you help. As in: ‘Hi, my name is Bernard, and I help companies identify and make the best use of their key performance indicators and big data’.

Done! You know who I am, what I do and, more importantly, whether or not I can help you or someone you know.”

Bernard Marr best-selling author

the 3 secret weapons of every successful entrepreneur

improve yourself

“People often ask me how I became a successful entrepreneur? Those same people often want to know what personality traits are inherent in entrepreneurs who are successful. Okay folks I will let you in on a little secret; ENTREPRENEURS ARE CREATED NOT BORN!

I began my journey in the internet marketing business with a very limited knowledge of the internet. In fact, I had never used the internet for anything more than sending an occasional email. I did encounter frustrating obstacles and at times giving up seemed plausible. Within those fleeting moments, I realized that there are three attributes that will sustain an entrepreneur as they struggle to reach their goals. I have learned to develop and perfect these qualities because with them I become invincible. These are the key ingredients to your recipe for success!

 1_Optimism 

Ever heard of a self fulfilling prophecy? You have to believe in yourself! If you truly believe that you can achieve your dreams then you will. If you surround yourself with positive things then you are creating the environment for success.

2_Persistence 

When things get difficult you can either give up or make a conscious decision to keep trying. It is the nothing ventured, nothing gained mentality that drives success! You have to constantly re-evaluate your goals and modify your plan of attack to fit them accordingly. Determination is a defining factor in EVERY entrepreneur!

3_Resilience 

No matter how optimistic or persistent you are some people will not be open to your vision. Rejection is a natural part of life. That should not impede the pursuit of your dream. I look at rejection as a learning process. What valuable information can I take away from this situation that will help me in the future?

The only person who can absolutely defeat you is yourself! All the others are only temporary set backs. So what are you waiting for? It is your turn to seize your dreams!”

Rebekah Prather

the true entrepreneur – 3 tips for your success

improve yourself

“Most of you would agree that an entrepreneur is one who is a risk taker, a visionary, thinks outside the box, is passionate and determined, driven and courageous, strong work ethics, highly motivated and creative, a learner and a maverick. These are just the basic characteristics of an entrepreneur.

However, to be a true entrepreneur you must also be a charismatic leader with integrity, who knows how to listen and make decisions, is disciplined and a passionate servant, humble, driven, loyal, a good listener and influential. To be successful, you must be the combination of the two. In addition, you need to develop a procedure of leading that becomes the foundation of your business’ growth and prosperity.

Now, let’s look at why a lot of businesses fail and what you need to do in order to become successful. Here are the 3 tips for your success:

1_Change your mindset!

Most people fail because their mindset remains focused on steady paychecks, job security, benefits, promotions and time off. They get discouraged and give up. Being self-employed means changing your focus from an employee’s mindset, to focusing on being your own boss and doing things your way. Starting a business takes serious focus, day-in and day-out, all hours of the day. Don’t burn yourself out by doing all the work yourself. To be successful, look for others who are the best to do the work for you. Strive to use other people’s time and other people’s talents (OPT). The true entrepreneur will find the best employees or the best specialists to run their business.

2_Be a leader!

Get out of the mindset of having employees and start thinking about building a team. Employees compete with one another and have a win/lose mentality. Build a team that works together, helping one another for a common goal. Teamwork is not just something you teach. It is a lifestyle you live every day. It starts with you. A true leader will take responsibility for the success, as well as, the failure of the team. Learn how to communicate effectively with your people and develop great people skills if you really want be successful.

3_Adjust your focus!

Life has a way of bringing distractions in front of us. Distractions can prevent us from seeing what’s on the other side. If you want your business to be a success, you must look beyond the distractions in life and focus on the joy of gaining possession of your dreams. Allow your focus to bring out the best in you. Robert Kiyosaki has a great definition for focus. In his book entitled Midas Touch, he defines the word FOCUS as Follow One Course Until Successful. You need the strength of character and the ability to stay on course until successful.

When you apply these 3 tips in your life, you position yourself for success. You don’t have to be another statistic. You now have the power to be a success for everyone to read about and follow your example. Develop the qualities of being a true entrepreneur and live the life you were destined to live.”

 Matthew Habbis

the two types of brands

random thoughts

“I’ve noticed a distinct pattern in businesses, essentially creating two distinct ‘groups’ of brands, entrepreneurs and business leaders.

Looking over brands and the people who got us as branding professionals excited to work on their brands and projects, I found one common characteristic: those who excited me were looking to the future. More to the point, they were creating the present starting with the future. Like a gold medal Olympic runner, they are motivated by the end goal, the finish line, the win for their country. In short, by that factor that doesn’t yet exist. This group of business leaders is one category of business people and businesses — a very exciting type of entrepreneur to work with since they look at things which don’t yet exist and work to bridge the gap between what isn’t yet. Oftentimes, these are seen as the visionaries, the ‘geniuses’, the ones who ignore (or redefine, or reinvent) the box everyone else is trying to think outside of.

The other category of brand and entrepreneur is the one who creates the future starting with the present. This approach uses today’s resources and looks to move those into the future. This tends to be a bit more conservative even though it can achieve incredible success.

The difference is this: referring back to the Olympic runner mentioned above, you would find a distinct difference between the runner that’s focused on right now, their current stride, how much they’re breathing, etc. and the one focused on the future. The difference is ‘the launch pad’ or ‘foundation’ of each. It’s almost a question of are they looking forward from now or looking back (reporting to us their findings) from the future?

The most commonly known example of these two types of entrepreneurs is the difference between Microsoft and Apple (under Steve Jobs). Microsoft used the present to create their future in business whereas Steve Jobs endlessly looked to what could be and started with the future dreams and aspirations and brought them into being. This mentality and orientation defined each company, its DNA and the overall culture each company was known for.

There’s a cousin of this second group (that creates the future starting with the present): it’s those who create the present starting with the past. But I am not speaking about those who are revivalists or curators of incredible vintage artifacts; I am referring here to those who refuse to change with the times or recognize new ways to attack a problem, and insist that the old notion or approach is somehow sacred and must remain inviolate, even when faced with insurmountable evidence that it is no longer effective.

The dividing line is, where does a project, brand, dream or vision start?
_If it starts in the past, it is most likely to become extinct as times change.
_If it starts in the present, the options remain more limited since one is using today’s available resources.
_If it starts in the future, it’s a wide open playing field and you’re likely ‘one of the crazy ones’ who might just change the world.”

David Brier branding expert

el regreso de la política industrial

publications

En España en los últimos 20 años, dice Velasco, la industria no ha sido una prioridad de los gobiernos, pero ante la situación actual el Estado ha puesto en marcha planes —limitados por las fuertes restricciones presupuestarias— para aumentar la presencia de la industria nacional en los mercados emergentes y simplificar el marco regulatorio. Porque es seguro que el modelo español basado en servicios y mano de obra barata está agotado y ha dejado al descubierto muchos problemas estructurales: baja competitividad, baja inversión en educación e investigación, concentración productiva en sectores de poco valor añadido, escaso tamaño medio de las empresas, alto coste de la electricidad, falta de financiación de la pymes e incluso la necesidad de un nuevo contrato social que sustituya al de la Transición y que se erija sobre la base de una política industrial estratégica. Porque, aunque sea difícil escudriñar el futuro, sólo la industria nos salvarà.

Salvad la industria española, de Roberto Velasco
Catarata, Madrid, 2014
320 pàgines, 24 €

¿Catalunya industrial?

news & events

“En 1994, la industria ocupaba el 29% de la población ocupada en Catalunya. En el 2013 ese porcentaje se redujo al 18,3%. La magnitud del descenso ha sido prácticamente idéntica (del 29% al 18,6%) en términos de peso sobre el PIB. Los datos se recogen en un estudio encargado por la Fundació per la Indústria (antes Fundació Gremi de Fabricants) elaborado por el economista Josep Oliver.”

Fragment de l’article de Ramon Aymerich publicat a La Vanguardia

4 de cada 10 empresas dejan de exportar al cabo de 1 año

news & events

La cifra es aún mayor cuando han transcurrido 3 o 4 años. Entonces 6 de cada 10 han abandonado ya su aventura exportadora. Estos datos, que dió a conocer ayer durante la IV Jornada Empresa i Coneixement el profesor de Esade y vicepresidente ejecutivo de Tecnio, Xavier Torra, reflejan un “elevado índice de fracaso”. Para minimizar ese riesgo, Torra recomienda estudiar muy bien qué país puede ser más interesante para cada empresa y analizar a fondo “las realidades subterráneas de los mercado que no aparecen en ningún informe”.

Notícia publicada per La Vanguardia (6 desembre 2014) 

managing your business on a daily basis

random thoughts

“What is the difference between a great business owner and someone that could only be classed as being average? Some people would suggest that the former would offer inspiration to staff members, while the latter might be a rather less impressive figure.

I would certainly agree that one of the key ingredients to being a successful business owner is that ability to communication, to inspire and to interact with people on an individual basis. This is certainly true when considering employees, but you’ll find that such skills are also useful when dealing with suppliers and clients.

But this isn’t the only element that’s important to consider if you want to be really successful. Being able to communicate will certainly be useful, but my own experience suggests that many of the best people in any industry are also incredibly organised. Some of them obviously find that this comes naturally to them.

It should also be said that it’s clear that others have to work hard in order to stay on track. Many end up employing someone to specifically help with this area of the role. If you’re operating a small business, then you may not feel that you’re in a suitable financial position to take on a new employee to assist in this area. In this case, it’s really up to you to improve the situation.

Think about your average working day and what it might typically involve. Do you find that you spend a lot of your time jumping from one task to the next? You may actually struggle to concentrate on a single area of work. Although it can be good to multi-task, it’s important that every step that you take should be about helping your business to grow.

The reality, however, may be somewhat different. It’s so easy to get drawn in to dealing with a continuous stream of emergencies. In some senses, this could be said to be typical of the way in which many small businesses operate. There’s no plan or direction in place. If that’s how you’re approaching each day, then it’s fair to assume that your employees may also have a similar lack of direction. This is unlikely to be producing positive results.

So how can you deal with this situation? At the present time, you may feel that this is the only way for you to approach things, although the reality is that there are likely to be a number of approaches available to you. Firstly, it’s important to remember that you’re unlikely to be the only person who can get things done.

It’s often said that the ability to delegate is critical to any business owner and I certainly believe this to be true. If you are trying to deal with areas where you have a lack of knowledge, then think about outsourcing some tasks. You don’t need to fight this battle on your own.”

Jonas Swain (reading-place.com)

The Creative’s Guide to Building a Business with Impact

publications

Make Your Mark: The Creative’s Guide to Building a Business with Impact, the brand-new 99U book, is now on sale.

Whether you’re about to launch a new company or are considering how to retool an existing business, it will offer you fresh thinking, practical advice and the moxie to get out there and make an impact.

Inside you’ll find best practices for launching a purpose-driven business, refining your product, delighting you customers, inspiring your team and —ultimately— making something that matters.

order now Make Your Mark: The Creative’s Guide to Building a Business with Impact

how I became a morning person – 6 ways to hack your mornings

improve yourself

“Here’s some of the things I’ve changed in my life to become a morning person.

1_A good morning starts the night before.

Get all the things you need ready the night before. It’s a double time saving as some morning-tasks take longer as your brain is still waking up. I get my laptop and gym-bag by the front-door ready to go and get my clothes in a pile ready to put on.

Mentally prepare for the next day by scanning your calendar. Knowing what’s on and where you need to be, removes any lingering questions from your head.

Clear your mind for sleep. Phil Jones, MD of Brother UK and president of Forever Manchester, told me he has an iPad by his bed to note down anything on his mind so he can wipe it from his conscious and have a good night’s sleep. He can then pick up his thoughts again in the morning.

Work out what helps you sleep. Getting to sleep is a challenge for almost all and so much has been written on how to get a great night’s sleep; what worked for me was simply reading, and occasionally herbal sleeping pills.

2_Improve the transition from fast asleep to wide awake.

Use a Fitbit as an alarm. It’s a wrist-based fitness tracker that’s comfortable enough to be worn in bed, and it includes a silent vibrating alarm. It’s a far more gentle way to wake up, with the added benefit of waking just you up, and not your partner.

Don’t hit the snooze button. A study in 1999 that involved Harvard Medical School found that the going back in to sleep mode disrupted your ability to concentrate.

Get a Wake Up light. These devices simulate sunrise, filling a bedroom with a glow around thirty minutes before wake-up.

3_Wake up earlier and make it count.

Reclaim the morning and get up earlier. There’s no feeling like being in the office at 7am and having a full 2 hours before everyone else comes online. Don’t aim too early at first; stagger yourself back slowly in twenty minute increments.

Don’t waste those extra hours in the office. Set yourself micro-goals that will impact on your day, with a 9am deadline. I want to wrap up my replies to urgent emails, set out my to-do list for the day and I like to include a social element. Catching up with a member of the team before 9am is a rewarding way to start the day.

4_Reward yourself every morning.

Do something you wouldn’t normally do each day, something that makes you happy.It’s a great to hack your morning to increase productivity, but if you can build in something that also makes you happy then you have a double win. It doesn’t have to be complicated; a donut at your desk, a smoothie and a newspaper in a quiet part of the office or something that has bacon in it.

5_Exercise to gain energy in the morning, not lose it.

Do it. Do it. Exercise first thing. Exercise in the morning gives energy, rather than taking it. I always hit the gym first thing: it gets my body and mind fully awake to hit the rest of the day.

Get someone else to motivate you. I love training alone, but I never put in as much work at the gym as when I’m with someone else.

Exercise gets you out the house earlier. There’s no need for a shower if I’m going to be caked in sweat in twenty minutes, so the only thing standing between me and leaving my house is putting on my gym kit.

6_Save coffee till later. Go water. Go juice. Go vitamins.

Ease the body in with something that isn’t coffee. Sleep is hard work for the brain, it needs to make sense of all the craziness of your day. When you wake up, don’t provoke it with coffee, but feed it with the hydration and nutrients it needs to get up and running.

There are other coffees. Early morning nutrition is vital.

Go Berocca. Just launched in the US, Berocca fills you with vitamins and gets you hydrated with water.

Have an awesome morning tomorrow!”.

Al Mackin co-founder & CEO of Formisimo and founder & chairman of theEword

16 tips for getting 90 percent of your work done before lunch

work smarter

“You can get 90 percent or more of your work done in the morning. How? I’m going to give you 16 amazing productivity tips, but first let me set the stage:

 • First, I’m defining work as stuff that you do (important stuff). Ideally, meetings can be shoved out of the picture.
 • Second, this approach is built on the Pareto principle. The Pareto principle states that 80 percent of your results come from 20 percen of your efforts. Getting your work done in the morning means that you can take a leaner approach to the important tasks —a smart approach.

1_Schedule your day the night before
Every day, you should list all your tasks and when you’re going to do them the following day. You will not be productive unless you plan out everything you’re going to do the next morning (but don’t schedule too much: keep your to-do schedule light to actually accomplish real work).

2_Clean your office the night before
Clutter in your office creates distractions. A sticky note on your desk that says ‘Call Bob ASAP!’ can throw off your whole day. Showing up to work in a spic-and-span environment helps you to think clearer and work harder.

3_Wake up at an ungodly hour
To really get stuff done, you’ve got to get up in time to make it happen. I recommend anytime from 5:30 to 6:30 a.m. If your morning routine takes a little longer, bump your wake-up time back a little more. Obviously, you’ll need to adjust your bedtime accordingly.

4_Exercise
Scientific evidence shows that morning exercise can make us think better, work better and become more productive. Harvard’s John Ratey is the author of Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain. He writes that exercise is essential for reaching ‘high-performance levels in intellectually demanding jobs’.

5_Stick to your schedule
Don’t let yourself veer off the course that you’ve mapped out. You have a limited amount of time. Don’t ruin the schedule. Take your schedule, allow it guide you, and you’ll be able to accomplish more.

6_Give yourself 20 minutes to reach flow
Flow is when you’re in the zone. This happens when you are completely absorbed in your activity, singlemindedly accomplishing things at a high level and rapid pace. It takes some time to reach flow, so if you don’t feel productive or engaged in your work, just give it some time.

7_Make 60-second decisions
Decision making is a time-draining vortex. When you’re faced with a decision in the course of your work, give yourself a one-minute limit. Your decision will be just as good, but it will take less time.

8_Wear headphones
Headphones can shut out distractions and keep you focused. Harvard Business Review advises workers to put on their headphones to be more productive.

9_Do the toughest tasks first
Mark Twain wrote: ‘If you eat a frog first thing in the morning that will probably be the worst thing you do all day’. Brian Tracy turned this statement into an entire principal (and even wrote a book on it: Eat that frog!). If you get your biggest and ugliest task done first, the rest of the day will be massively productive.

10_Do your writing early on
Writing is one of the most mentally demanding tasks. However, writing also has the power of focusing your brain and improving your productivity. Do you writing early in the day, and you’ll improve both the quality of your writing and the rest of your day.

11_Don’t commute
If you typically have a lengthy work commute, do everything you can to avoid it. It’s not just wasted time that you want to guard against. It’s the mental havoc. A commute is one of the most stressful parts of the day. Starting your workday with that level of stress can completely ruin your productivity.

12. Don’t hold meetings (even over the phone)
If you’ve been in business for very long, you know that most meetings are a waste of time. Avoid meetings if at all possible.

13_Don’t check your email first thing
The electronic communication pipeline can be as destructive as meetings. Sure, you need to deal with email. It’s important, but don’t let it swallow your day by starting out with it.

14_Stick to a routine
If you do something repeatedly, you’ll be able to do it better and faster each time. Once you find a routine, stick with it. Your routine is the ramp to your productivity.

15_Make yourself comfortable
Do whatever you need to do to position yourself for success. If that means showering, shaving, eating breakfast, journaling, meditating, feeding the dog or opening the blinds, then do it. When you accomplish these preparatory tasks, you are creating an environment that will make you more productive.

16. Reward yourself at a certain time
Set the clock (a countdown timer if you have to). At a certain point, you’re going to stop. So, stop. Break out the kazoos, throw some confetti, and do your happy dance. It’s time to reward yourself.

Getting 90 percent of your work done in the morning just means that you might get more than 100 percent of your work done every day.”

Neil Patel co-founder of Crazy Egg, Hello Bar and KISSmetrics

Cómo hacer un plan de empresa

publications

Una guía en ocho pasos para elaborar un plan de empresa, un proyecto integrador, global, coherente hacia dentro y también con las posibilidades del mercado. Un modelo que debe permitir tomar las acciones pertinentes para llegar al escenario deseado y que implica ocho etapas. Para empezar, redefinir la actividad de la empresa, rediseñar su misión; conocer qué nos permite hacer la situación actual y futura; realizar un análisis interno para saber las capacidades de la organización; sintetizar los análisis externos e internos; fijar las líneas estratégicas y los objetivos; elaborar los planes de las áreas funcionales —marketing, operaciones, …—; establecer un calendario de implantación; y examinar la viabilidad de la empresa renovada.

Cómo hacer un plan de empresa, de José Manuel Martí y Thierry Casillas
Profit editorial, Barcelona, 2014
238 pàgines, 16,85 €

la mafia: 8 lecciones de branding

random thoughts

“La Camorra, Los Yakuza, La Cosa Nostra o La Triada son auténticos casos de estudio que hoy se estudian en escuelas de negocios por la sofisticación de sus organizaciones, funcionamientos, códigos y modelos empresariales. Estas son algunas lecciones mafiosas de branding:

1_Un territorio
La Mafia, como las empresas, escogían un territorio base de actuación que iban ampliando en función de su crecimiento. Ya fuera matando a las familias rivales, llegando a acuerdos o desplazándolos por fuerza. Pero eran capaces de escoger el territorio y modular su oferta de ‘servicios’ en función de las necesidades del mismo. Si estaban en Las Vegas, se dedicaban al juego; si era Detroit, tenían negocios con la Automoción; si era zona portuaria, con las Importaciones…
Lo mismo que debería hacer una Marca: escoger su territorio de construcción y ser coherente con lo que ofrece y proyecta.

2_La comunidad
Algo que la Mafia entendió en su nacimiento, y esto es muy anterior a la generación 2.0, es que las Marcas deben estar comprometidas y ser aceptadas por la comunidad. La Mafia, al margen de sus negocios, tenía fuertes compromisos sociales con las comunidades en las que operaba, las apoyaba y simpatizaba con ellas. Llevarse bien con el vecino evitaba chivatazos.

3_No hacer promesas
Esto es algo que va más allá del sentido común, y tiene que ver con el código de honor y la palabra de un hombre. No se hacen promesas que no puedas cumplir, ni se amenaza si no lo vas a hacer. Forma parte del respeto por los demás y la construcción de confianza hacia la organización.

4_La familia
Si había algo más importante que el individuo, era la Familia. Un sentimiento de pertenencia, orgullo y lealtad que impregnaba en todos los estamentos de la organización y funcionaba como elemento aglutinador y dinamizador.
Esta capacidad de construir engagement, cultura de marca y ser embajadores de su propia Marca, es algo admirable.

5_Un código
En la Mafia, en la original, no todo vale. Ni el fin justifica los medios. En esa ambigüedad del saber estar y el terrorismo más absoluto, existían unos códigos de conducta que todo miembro de la organización debía respetar.
Cualquier Marca debería construir su manifiesto de Marca que estableciera los códigos de conducta y comportamiento en cada uno de sus puntos de contacto.

6_Ser fiel a lo que eres
La Mafia podía adaptarse a las situaciones, cambios, entornos y dificultades, pero siempre serían fieles a lo que eran, su pasado y su código. Capaces de reinventarse, moverse de territorio, renovar su estructura o cambiar el negocio, pero sin perder su esencia vital.
Las Marcas deben intentar, en la medida de lo posible, enfrentarse al cambio y la transformación sin renunciar a su pasado, sin destruir lo construido, sino mejorando lo realizado.

7_Siempre escuchando 
Una de las mejores capacidades de la Mafia era la permeabilidad que tenía en todos los estamentos de la sociedad. Sabía lo que pasaba en una lavandería o en el ayuntamiento, y esto le proporcionaba ventajas competitivas. La capacidad de escuchar lo que sucedía les daba el poder del control y la anticipación.
Las Marcas que no son capaces de escuchar su entorno, o lo que realmente necesitan sus audiencias, no son marcas sordas, sino ciegas.

8_No renunciar al cambio
Por muy tradicional que pudiera ser el liderazgo de la organización, siempre estaban abiertos al cambio y la evolución. A adaptarse constantemente tanto en sus formas, como en sus actividades para aprovechar la oportunidad y seguir creciendo. Si había que fabricar salchichas, eran salchichas, si había que comerciar con vino, era vino, y si había que exportar armas, eran armas; lo que fuera para adaptarse al entorno y cubrir las necesidades de sus audiencias.
Esto es lo que algunas Marcas deberían aprender: proyectar una gestión de marca cíclica.

A veces escuchamos o leemos a autores modernos sobre la creación y gestión de Marcas y nos olvidamos que en branding casi no hemos inventado nada nuevo, sólo hemos adaptado aquello que históricamente ha servido para conectar personas, construir significados o gestionar actividades competitivas.”

Ivan Díaz senior brand consultant, fundador de Branzai

forget about setting goals: focus on systems

work smarter

“We all have things that we want to achieve in our lives: getting into the better shape, building a successful business, raising a wonderful family, writing a best-selling book, winning a championship, and so on. And for most of us, the path to those things starts by setting a specific and actionable goal. At least, this is how I approached my life until recently. I would set goals for classes I took, for weights that I wanted to lift in the gym, and for clients I wanted in my business.

What I’m starting to realize, however, is that when it comes to actually getting things done and making progress in the areas that are important to you, there is a much better way to do things. It all comes down to the difference between goals and systems. Let me explain.

What’s the difference between goals and systems?

 • If you’re a coach, your goal is to win a championship. Your system is what your team does at practice each day.
 • If you’re a writer, your goal is to write a book. Your system is the writing schedule that you follow each week.
 • If you’re a runner, your goal is to run a marathon. Your system is your training schedule for the month.
 • If you’re an entrepreneur, your goal is to build a million dollar business. Your system is your sales and marketing process.

As an example, I just added up the total word count for the articles I’ve written this year: in the last 12 months I’ve written over 115,000 words (the typical book is about 50,000 to 60,000 words, so I have written enough to fill two books this year).

All of this is such a surprise because I never set a goal for my writing. I didn’t measure my progress in relation to some benchmark. I never set a word count goal for any particular article. I never said: “I want to write two books this year”.

What I did focus on was writing one article every monday and thursday. And after sticking to that schedule for 11 months, the result was 115,000 words. I focused on my system and the process of doing the work. In the end, I enjoyed the same (or perhaps better) results.

None of this is to say that goals are useless. However, I’ve found that goals are good forplanning your progress and systems are good for actually making progress.

Goals can provide direction and even push you forward in the short-term, but eventually a well-designed system will always win. Having a system is what matters. Committing to the process is what makes the difference.”

James Clear (jamesclear.com)

Designpedia

publications

La creatividad es necesaria para afrontar los retos del retos empresarial, pero no basta con querer ser creativos; hay que trabajar esa capacidad. Desginpedia es un manual de design thinking, una disciplina que pretende hacer frente a los desafíos de gestión, de desarrollo de negocio o de desarrollo de servicios de una empresa desde la misma perspectiva y con el mismo sistema con los que un diseñador enfrenta y resuelve proyectos. Designpedia recopila las herramientas con las que innovar y emprender, herramientas para mapear —como la técnica de los cinco porqués—, explorar —como las entrevistas cualitativas—, construir —como el mapa de convergencia— o poner a prueba nuestras soluciones, como la matriz de retroalimentación.

Designpedia, de Juan Gasca y Rafael Zaragoza
Lid editorial, Madrid, 2014
254 pàgines, 19,90 € (e-book: 11,99 €)

7 premisas para crear una marca corporativa a partir de una marca personal

random thoughts

“A grandes rasgos, el creativo necesitará información sobre ti o tu empresa, tu mercado y la estrategia planteada.

1_¿Cuáles son tu misión, tu visión, tus objetivos y tus valores?
Respecto a la persona es importante conocer la misión, la razón de ser, lo que es la persona, la descripción de lo que la persona hace. Su visión, qué queremos ser, como queremos que nos reconozcan y qué objetivos tenemos para el futuro. Esto afecta en el estilo gráfico escogido para el diseño, y también los valores. A veces los valores se pueden intuir y representar en el diseño de la marca.

2_¿Qué te hace diferente?
También sería interesante mirar si vale la pena resaltar alguna competencia en particular. Alguna que verdaderamente destaque sobre las demás.

3_¿Cuál es tu público?
Por otra parte necesitará saber a quien te diriges, quien te va a contratar o a comprar. Como es tu público y como se comporta. No utilizaremos el mismo lenguaje gráfico para dirigirnos a adolescentes que a ejecutivos, por ejemplo.

4_¿Cuál es tu posicionamiento?
¿Y que necesidad cubres con tu propuesta de valor? ¿Cuál es el mercado y sector donde se va a realizar la actividad? ¿Es algo nuevo? ¿Algo que mejora lo que ya existe?

5_¿Quién es tu competencia?
Vale la pena invertir rato estudiando a la competencia directa e indirecta. Analizándola puedes corregir aquello que no les funciona y mejorar lo que les funciona. Respecto a la imagen corporativa, es importante ver el tono y código gráfico que utilizan los demás, justamente para no realizar nada parecido y destacar más.

6_¿Cuál es tu slogan?
Puede ser muy útil también aportar mensajes o slogans que se hayan pensado (si es necesario, ya pasarán por manos del creativo para afinarlos); pueden ayudar en la comunicación si los integramos en la identidad corporativa.

7_¿Cuál es tu estrategia de visibilidad?
¿Qué comunicación vas a hacer, donde vas a aparecer, en que redes? ¿Vas a hacer merchandising?
No es lo mismo diseñar una marca para a un medio que para otro. Vale la pena conocer bien cual va a ser su difusión para adecuarla correctamente.

Con esta información, el creativo tiene las suficientes premisas para diseñar y alinear perfectamente la marca corporativa (la parte gráfica y visual) con la personal. En todo proceso de marca personal se recopila esta información. Bien analizada, puede ser muy útil para que un creativo pueda realizar con precisión su marca corporativa.

Así que aquellas personas o empresas que necesiten crear su marca corporativa, deberían hacer una reflexión sobre su marca personal o bien contratar los servicios del Personal Branding para ayudarles a definir y enfocar su marca.”

Ruben G Castro marca personal & marca corporativa (rubengcastro.com)

el briefing, en peligro de extinción!!

random thoughts

“El briefing se está perdiendo. Cada vez se ven menos por las mesas de los creativos. Lo estamos matando entre todos, y pronto, solo quedará el concepto de lo que fue. Unos por no hacerlo y los otros por no pedirlo.

Es el documento que facilita el camino para llegar antes y mejor a la meta. El briefing es el mapa que te permite salir del laberinto. Es el documento donde se establecen las premisas para poder desarrollar una idea o solucionar un problema. Sin ese documento, el proceso creativo es mucho más lento y más costoso, ya que se basa en lanzar propuestas al azar hasta acertar. Esto tiene sus consecuencias: hace que el trabajo se retrase, consigue que tanto el cliente como el creativo se quemen y provoca que salga un trabajo peor.

El briefing ha pasado de ser un documento con varias hojas de información, tanto gráfica como de texto, a un e-mail con dos líneas o un WhatsApp de 5 palabras. ¿No nos damos cuenta que el tiempo que ganamos por una parte lo perdemos por la otra?

Este documento permite al creativo situarse en el mercado y en el sector del cliente. Le permite poder aplicar el código gráfico con mayor precisión. Pues conociendo bien a la competencia y a quien va dirigido, se puede crear algo diferente y nuevo. Pero las prisas de hoy, el low cost y la inmediatez del éxito, están haciendo que algo útil y valioso se pierda. Cuantas más premisas tenga un creativo, más podrá afinar su trabajo.

Cada trabajo requiere de un briefing específico. No necesitaremos la misma información para hacer un catálogo que para hacer una etiqueta de producto. Cada encargo requiere de unos puntos concretos que ayudan a acotar y definir el resultado. Pero existen unas premisas fundamentales que se repiten en la mayoría de los casos. Sobretodo si hablamos de identidad corporativa. La identidad corporativa recoge la esencia de la persona o la empresa. Tanto la propia marca, la web, o cualquier otra aplicación donde seamos visibles, deberá mantener la misma coherencia gráfica para ser reconocidos.”

Ruben G Castro marca personal & marca corporativa (rubengcastro.com)

the rules for being amazing

improve yourself

“Risk more than is required. Learn more than is natural. Be strong. Show courage. Breathe. Excel. Love. Lead. Speak your truth. Live your values. Laugh. Cry. Innovate. Simplify. Adore mastery. Release mediocrity. Aim for genius. Stay humble. Be kinder than expected. Deliver more than is needed. Exude passion. Shatter your limits. Transcend your fears. Inspire others by your bigness. Dream big but start small. Act now. Don’t stop. Change the world.”

Supera la crisis reinventándote

publications

La crisis no es ni buena ni mala, sólo una situación en la que lo que antes valía ya no sirve, asegura Eduardo García. Y por eso afirma, en este manual que rezuma optimismo, es la gran oportunidad para quien quiera dirigir una pequeña empresa, siempre que sea un profesional de la gestión. Después de todo, dice, en épocas de bonanza las grandes empresas engordan demasiado y en las crisis suelen adegazar traumáticamente y externalizar servicios. Y cuando el mal tiempo arrecia y se producen cambios en la ecuación de valor para el cliente, siempre es el pequeño el que cubre mejor los nuevos huecos de mercado. En este libro muestra que, llegada la crisis, sólo se progresa si se adopta una actitud positiva y se toma el mando de la situación.

Supera la crisis reinventándote, de Eduardo García Erquiaga
Libros de cabecera, Barcelona, 2014
210 pàgines, 18 € (e-book: 9 €)

El pequeño libro de las grandes teorías del management

publications

Las 89 grandes teorías del management y cómo aplicarlas es la propuesta de este libro que presenta el formato de una agenda Moleskine. El libro comienza con las teorías que se han desarrollado a lo largo del tiempo para gestionar personas: desde los principios del management de Fayol, al management científico de Taylor o los puntos de vista de Drucker sobre el objetivo de las empresas. Y pasa a lo largo de los diez capítulos por teorías sobre cómo liderar personas, cómo motivar, cómo construir y gestionar equipos, cómo analizar la cultura corporativa, cómo gestionar el cambio —el ciclo de cambio de Kübler-Ross o la teoría del lado oscuro de Egan— o cómo ejercer la autoridad, incluidos Maquiavelo y el test del psicópata de Ronson.

El pequeño libro de las grandes teorías del management, de Jim McGrath y Bob Bates
Traducció d’Isabel Murillo
Alienta, Barcelona, 2014
322 pàgines, 12,95 € (e-book: 9,99 €)

Las marcas según Aaker

publications

Los 20 principios esenciales del branding que permiten la creación de marcas fuertes a cargo de uno de los gurús de este campo, David Aaker. Un gurú que recuerda que las marcas tienen fortaleza, son poderosas. Que constituyen un núcleo de las relaciones con el cliente y son una fuerza con impacto financiero. Los principios que reúne en este libro pretenden facilitar un total entendimiento de la marca y de cómo gestionarla. Para empezar, es necesario reconocer que las marcas son activos que dirigen la estrategia y que cada marca necesita contar con una visión, una descripción articulada de su imagen aspiracional. Las amenazas a la marca, sus posibles extensiones y el papel de lo digital al construirla son puntos clave del libro.

Las marcas según Aaker, de David Aaker y Roberto Álvarez del Blanco
Empresa activa, Barcelona, 2014
318 pàgines, 18 € (e-book: 5,99 €)

el estudio

random thoughts

“Repito con frecuencia que hemos entrado en la era del aprendizaje, y que todos vamos a tener que aprender continuamente a lo largo de la vida. Una parte de mis oyentes suelen responder con cierta desolacion: ¿entonces, tendremos que estudiar siempre? Esta queja me inquieta; aprender es una de las experiencias cumbres del ser humano, una experiencia de plenitud. ¿Por qué esa prevención? Sospecho que no enseñamos a disfrutarla ni a degustara. Me gusta decir a los adolescentes que cuando se esfuerzan en manejar las posibilidades de sus móviles o de sus ordenadores, están aprendiendo. En algún momento de la educación confundimos las cosas. Todos los niños quieren aprender, pero al salir de la escuela han perdido ese afán.

No pretendo reivinidicar el placer de estudiar, sino la pasión por aprender. Esto es lo importante.”

Fragment de l’artícle de Juan Antonio Marina al suplement-ES de La Vanguardia (6 setembre 2014)

how to lose a great employee in 10 ways

random thoughts

“If you’re a good (or even just halfway decent) manager or leader then you probably already know most of this, but it is worthwhile to remind ourselves of them now and again.

1_Be dishonest.
Yes, #1 on the list is dishonesty. Most good employees —and all great ones— have integrity. So lying to them, to their coworkers, or to customers / suppliers is sure to turn them off.

2_Don’t say ‘thank you’.
It’s a small thing, but it really does make a difference. Even small gestures of appreciation help keep talented people motivated and engaged.

3_Forget the values that made your organization a success.
I’ve been part of organizations that truly lived their core values (and even years later can recite them by heart, because they were so prominent).

4_Don’t take time to listen (to their concerns).
Good people almost always actually want what is best for the organization. They may have differing opinions on what that is, but they can be passionate, even fiery about it.

5_Ignore their personal and professional development.
Leaders only follow stronger leaders, so if you want to keep current or future leaders, be sure you are mentoring them. Help them become better professionals and better people.

6_Don’t be selective who you hire in the first place.
We all know that hiring people who really fit and are highly talented is tough. We know that the repercussions of a bad hire are awful for everyone. Make sure people really will fit into your organization.

7_Micromanage.
It’s not just classical micromanagement either. I’ve seen truly exceptional people who excelled in their role end up with their jobs ‘dumbed-down’ to cater to the lowest common denominator and to the point they were no longer challenged or motivated.

8_Set the bar low.
Great people will get discouraged and either leave or adapt to mediocrity if that is what they perceive is deemed acceptable.

9_Be cold and uncaring (to them and to their coworkers).
People are human. Why do we seem to forget this so often? They have personal struggles, ambitions, families, crises, etc. Also, talented people watch how you treat other people, not just themselves, and they take note of it.

10_The ‘usual’ things (under-pay them, intrude into their personal lives, etc.).
Yes, the ‘usual’ things will usually get a good person out of your organization as fast as they can possibly find an opportunity elsewhere.”

Paul Morris strategic finance leader at AlixPartners LLP

the best sales advice I ever got was from a surfer dude

random thoughts

“I have always loved the outdoors. Hiking, camping, rafting, the ocean sports, all of it, I’m in. I see a Bass Pro Shop or REI and can’t help stopping to check things out. One day I did just that and ended up relearning a crucial lesson on selling and the art of persuasion in general.

My local REI store is in Manhattan Beach, California, and on this particular day I did my usual and stopped in to ‘look around’. The problem with me and ‘looking around’, is that I’m like a kid in a candy store and always end up buying something. So there I am, looking at an entire wall of backpacks and thinking about my last experience hiking, when I hear a voice behind me ask: “looking at backpacks?”. I gave a slightly snide answer of “why yes, I am”. Mr. Eager Beaver sales associate then said “well, let me show you what we got”, he then pointed out a beautiful external frame pack and began to explain its features; several cubic feet of storage, incredibly light exoskeleton, waterproof compartment, lumbar pad, self-tightening shoulder straps, and on and on. As my eyes glazed over I realized I did not want to listen to this guy anymore and cut him short with a ‘let me look around a bit’, then left. No purchase, no sale.

A few days later I stop into a much smaller specialty-hiking store in Redondo Beach. I sat gazing at the wall of 6 or 7 models of packs when I heard a voice from behind, “looking at backpacks, huh?”. Truth is, I smelled him coming before he got there. Ocean, patchouli, a clear hint of marijuana; his scent announced him before he got there. I was about to send Mr. Obvious on his way when he said “dude, I love to hike, you too?”. The voice called me dude. I was 40 years old at the time so it gave me a chuckle. So I turn around to see a youngish, quintessential California surfer guy. “Where do you go?”, he asked. “Well”, I told him, “my last trip was to Yosemite”. I told him how beautiful I thought it was and about the bears I saw, and the story about the night I left my beef jerky in my backpack. “Dude, I love Yosemite, they have some gnarly hikes”. So he asked me what I liked, where I went, how my equipment fared and, finally, why I was in his store. “My backpack shifted all over the place when we were bouldering. I could never get comfortable when I was using my hands and feet to climb”, I explained. “Dude, I get it. You have an external frame right?”, he asked. “Yep”, I said. Then he said “check this out” and took out a backpack that was shaped like a taco and didn’t appear to have a frame. “This is the s**t, fits like a glove and moves with you when you boulder”, he explained. He was right and before you knew it I had dropped a cool $250 on a new pack.

As I was checking out I said to the surfer dude: “you’re good at this”. “Good at what?”, he asked. “Selling!”, I said. “I have been selling for years and you are really good”. He looked confused. “I don’t sell”, he said, “I just took my fathers advice and find out what people want. What they love about hiking or the outdoors, what their interests are, then I show’em things that work for what they want”.

Boom, there it is. I realized, in that moment, that I had forgotten one of the oldest and most important tenets of sales, persuasion and even of leadership. How could I, a man who owned two businesses that relied on client sales, have forgotten something so elemental? It freaked me out honestly. What we think, feel or say about our idea, product, or anything is largely irrelevant. We do not convince people to buy an idea or thing, but rather we lead them to want a thing or service. What I had forgotten is that, whether you’re selling backpacks, advice or fractional ownership of a jet, people buy emotionally, then use facts and data to back up the decision to buy. I never forgot it again.”

Kevin Catlin Learning and Development Consultant

design thinking: aprende a pensar como un diseñador

concepts & definitions

“Cuando hablamos de design thinking, rápidamente nuestra mente se va a traducir el término al castellano, perdiendo todo su glamour: pensamiento de diseño. Realmente sería una pena quedarnos con la traducción literal del término, porque design thinking es mucho más que la manera de pensar de un diseñador. El término design thinking lo popularizó Tim Brown, el CEO y presidente de Ideo, y hoy en día es toda una corriente de pensamiento entorno al desarrollo de productos y servicios.

Pero para ver si tratamos de encontrar una explicación, la primera pregunta que se nos ocurre es: ¿cómo piensa un diseñador? Pues imaginemos que encargamos el diseño de un nuevo concepto de bolígrafo. Según el design thinking deberíamos pensar más allá de que el objeto cumpla su función de escritura. Un buen diseñador pensaría en su apariencia física, su ergonomía, su color, su peso, cómo podemos guardarlo, …, en resumen, un montón de variables que implican mucho más que el mero hecho de que el bolígrafo pinte correctamente. Tim Brown pone el ejemplo de Edison, que se hizo famoso entre otras cosas por inventar la bombilla. Pero lo realmente importante es que fue capaz de desarrollar el transporte de electricidad desde el lugar de producción hasta el lugar donde se debía encender la bombilla. El invento aislado de la bombilla no valee nada si no existiera toda la red de transporte de electricidad. Por tanto, ese es el verdadero design thinking, el que abarca todo el problema con una visión global.

Si buscas en Google el término design thinking, la información es amplia sobre todo en páginas en inglés, y la mayoría de los autores y profesionales describen un proceso que abarca entre 3 y 7 pasos.

design thinking en 7 fases

Generalmente, los pasos son comprender, observar, definir, idear, prototipar, testar e implementar. Para mi gusto, son demasiados. Por eso, después de buscar mucho, entre todas las representaciones que me he encontrado a lo largo de los años, me decanto por la siguiente de la empresa Batterii, que representa con una claridad asombrosa los pasos fundamentales del proceso de diseño.

design thinking en 3 fases

Inicialmente, nos damos cuenta de que hay una oportunidad: es la primera fase. La segunda es materializar esa oportunidad. Esta segunda fase se divide, a su vez, en otras dos: idear y prototipar.
Dicho así, suena sencillo.

1_Empatizar: El primer paso en todo proceso de diseño, al igual que en todo proceso emprendedor, es conocer al cliente, empatizar con él. Sin duda es un proceso que lleva su tiempo, pero nos permite conocer que problemas tiene ese segmento de mercado y descubrir que motivaciones tiene, que objetivos, que acciones realiza y sobre todo qué problemas tiene.
Empatizar y definir los problemas son los objetivos de esta fase. Para obtener este conocimiento existen muchas herramientas, pero en Innokabi empleamos especialmente el mapa de empatía, el customer journey map y sobre todo el lienzo de propuesta de valor y early adopters.

2_Idear: Una vez conocemos a los clientes, y hemos hecho nuestros sus problemas (lo que llamamos empatizar con ellos), el siguiente paso es idear soluciones. Para ello, a través de técnicas de creatividad y gamestorming, desarrollamos las mejores soluciones para el problema que queremos solucionar. Gamestorming consiste en un proceso divergente inicialmente, desarrollo de soluciones y finalmente converger hasta obtener la mejor solución.

3_Prototipar: Como las ideas en nuestra cabeza no valen nada, las técnicas de prototipado permiten convertirlas en realidad. El objetivo es compartir nuestras ideas, hacerlas tangibles con el resto del equipo, comprobar si lo que hemos pensado es útil, si el resto de personas entienden nuestra solución y sobre todo si lo que hemos pensado soluciona los problemas para los que se ha ideado. Prototipar nos permite testar, reformular, iterar y aprender. Aprender rápido nos facilita evolucionar nuestros diseños hasta conseguir lo que realmente desea el mercado, a la máxima velocidad, minimizando recursos y sobre todo riesgos. Como emprendedores, diseñadores o empresas, ¿podemos desear algo más?

Si quieres desarrollar productos o servicios alineados con las necesidades del cliente, que satisfagan sus expectativas y generar negocios rentables, design thinking es la herramienta en la que podremos apoyarnos para conseguir el éxito.”

Alfonso Prim Innokabi

8 psychological principles to make a memorable presentation

work smarter

“Most presenters are neglectful of how individuals learn. A few years ago, a research team led by Stephen Kosslyn and comprised of experts from Stanford, the University of Amsterdam, and Harvard made it a mission to unpack how presenters could improve in the art of public speaking. What they discovered were 3 steps that go into receiving and digesting information from a presentation:

1) Information needs to be acquired

2) Information needs to be processed

3) Information needs to be connected to knowledge

If there is any disconnect from steps 1-3, a presentation will not be effective. Their study went one step further by unraveling 8 key principles that help people remember. Here they are:

1) Information needs to be acquired

Principle 1_Distinguishability
Every presenter needs to make it extremely easy for an audience member to distinguish colors, typography, size, format, etc.

Principle 2_Perceptual organization
The content and design of your deck must have order and a sense of purpose. There must be a logical flow or the message will not be received well.

Principle 3_Salience
Important and critical concepts must be clearly defined visually by using simple design techniques like white space or the rule of thirds.

2) Information needs to be processed

Principle 4_Limited capacity
A presenter’s message must be simple and easy to understand and retain. One must imagine they are talking to a child when presenting.

Principle 5_Informative change
Any change must have purpose and meaning. Don’t use animations and transitions just for the purpose of novelty.

3) Information needs to be connected to knowledge

Principle 6_Appropriate knowledge
Jargon and difficult concepts must always be avoided. Great presentations are about brevity and levity.

Principle 7_Compatibility
Every presentation must add value to the audience’s life.

Principle 8_Relevance
The human brain has limited capacity. Therefore, every message should maintain a level of depth to keep things relevant while being simplified logically and visually for the audience to help with retention.

These are 8 principles that can take your next presentation to the next level if you incorporate them when preparing for your next talk. The main lesson here: don’t neglect how the human brain functions and learns. Trust me. Your audience will appreciate your careful planning.”

Scott Schwertly author of ‘How to Be a Presentation God’ and CEO of Ethos3

como crear un buen nombre de marca

random thoughts

“Incluso para ser creativo se requiere tener algo de método. Vamos a explicaros cual es la mejor forma, o al menos la que nosotros desde aquí recomendamos, para construir el naming de una marca.
Evidentemente, el primer paso es tener definida vuestra marca, valores, atributos, personalidad y posicionamiento; serán esenciales para poder darle forma a todo eso a través de un nombre.

1_Análisis naming de categoría
Ya lo habremos hecho, pero nos interesa conocer que tipo de construcción de nombres y significados se están trabajando en nuestra categoría. Y ordenarlos en ejes conceptuales como si de un mapa de posicionamiento se tratase.

2_Análisis naming de categoría paralela
El secreto a veces está en salirse fuera de tu categoría y observar cómo construyen algunas categorías o marcas que utilizan el mismo territorio conceptual (ej: Energía – alimentación, bebidas, deporte, eléctricas, etc.).

3_Modelo de construcción
Existen varios modelos de construcción sintáctica del nombre, y en base a nuestros análisis previos, descartaremos aquellos que no vayamos a utilizar.

_Descriptivos: Cuando el nombre se basa en la descripción literal (Thai Airlines).
_Neologismo: Cuando construimos un nuevo nombre partiendo de varios existentes (Bocadelia, Boca+Delicioso).
_Abstracto: Creamos un nombre inexistente (Yoigo).
_Sugerente: Cuando es un nombre que habla del beneficio directo (Iberia Express).
_Evocativo: Cuando partimos de una raíz conocida y construimos algo nuevo. (Bankia)
_Asociativo: Cuando nos describe algo de forma conceptual (Champion).

4_Territorios de creación
Una vez teniendo claro que tipo de nombre NO vamos a crear, es hora de poner el punto de partida.
Para ello haremos una lista de posibles territorios conceptuales de creación de nombre que encajen con nuestra propuesta de valor (ej: La Naturalidad, El Bienestar, La Belleza / ej: La Competición, El Esfuerzo, La Victoria / ej: Sabor, Placer, Recetas).

5_No filter
Es la hora de crear. En base al modelo de construcción que hemos escogido, uno o varios, y los territorios seleccionados es hora de ir apuntando todo aquellos que se nos venga a la cabeza, TODO.
No hay respuesta correcta, sólo estímulos que nos servirán para acabar de crear el nombre, por muy absurdos o tontos que nos parezcan pongámoslos en la lista. Es un ejercicio de Cantidad.

6_Mix and Match
Con nuestra lista de nombres por territorio, es hora de hacer cruces y construir nuevas opciones con la suma de varias, lo mejor dentro de la lista, o lo mejor de cada lista. Raices de unos, terminaciones de otros, derivadas, etc. Veréis como empieza a tomar forma y empezamos a ver la luz.

7_El filtro
De la lista que tenemos, tendremos que seleccionar aquellos que:

_Presenten mejor sonoridad
_Sean más memorables
_Construyan mejor diferenciación
_Sean morfologicamente agradables a vista y oído
_Y aquellos que mejor encajen con nuestra propuesta de valor

En este punto habremos pasado de tener de unos 50-100 nombres, a unos 15-20.

8_Shortlist
La lista de nombres escogida la tenemos que someter a lo que conocemos como pre-screening; una revisión rápida de coincidencias en el registro de patentes y marcas (OEPM) para asegurarnos que los escogidos no son nombre previamente registrados por otras marcas. Y de igual forma, comprobar que los dominios asociados puedan estar libres.

9_Supervivientes
De la lista de 20 nombres, puede que sobrevivieran al pre-screening unos 5-10 nombres, que deberemos poner en valor entre ellos. Es decir, escoger de forma cualitativa cuales cumplen mejor con nuestros objetivos. Para ello los enfrentamos a un panel de valoración basado en idoneidad estratégica, creativa y formal. Para cada nombre, puntuaremos del 1-5 estas afirmaciones:

_Estratégico
¿Se alinea a la propuesta de Valor?
¿Es suficientemente Flexible?
¿Potencia mi territorio y significado de Marca?
_Creativo
¿Tiene sonoridad?
¿Otorga relevancia a la marca?
¿Es fácil de recordar?
¿Es morfológicamente agradable?
_Formal
¿Puede registrarse sin modificarlo?
¿Es pronunciable por todas las audiencias sin que cambie la semántica?
¿Carece de asociaciones negativas?

10_En contexto
Por último, los 3 nombres con mejor puntuación deberíamos ponerlos en contexto para acabar de valorarlos. Es decir, no es lo mismo decir ‘Wamba’, que ‘Oye, mañana hemos quedado en Wamba para comer’, o ‘Sí, me han contratado en Wamba, empiezo mañana’. Observar como se desarrolla el nombre en un contexto de interacción real nos ayudará a ver el encaje de la marca con su entorno y su idoneidad.

Bueno, y con esto, tendríamos el naming creado y escogido.
Ahora sólo faltaría someterlo al registro formal a través de servicios profesionales que nos indicarán la disponibilidad en las diferentes clases, mercados y posibles oposiciones y riesgos.”

Branzai

las 7 claves del aprendizaje

improve yourself

“Las 7 claves del éxito en el aprendizaje.

1_Aprendes practicando. Aprendes de la experiencia. ¿Cómo sino aprendiste a usar la bicicleta? ¿Te sirvió la clase teórica?

2_El aprendizaje es personal. Nadie te enseña. Un profesor sólo te muestra el camino y tú lo recorres por ti mismo.

3_Aprendes colaborando con los demás. Aprendes de la experiencia de otros profesionales o de los compañeros. El aprendizaje puede, y debe ser, colaborativo.

4_Siempre estamos aprendiendo. No podemos evitarlo. El aprendizaje informal es importante en las organizaciones y en la vida en general.

5_Dedica tiempo a aprender. Cada día. La reflexión sobre los contenidos, las experiencias y las prácticas, es el aprendizaje. Necesita tiempo. No creemos en intensivos, sí en el trabajo diario.

6_Un curso debe incluir la interacción con personas.Un curso no son sus contenidos. La documentación es el guión de tu película. Tu eres el protagonista de la película de tu aprendizaje. Es una gran oportunidad, pero también una responsabilidad.

7_Comparte  tus aprendizajes. Tú también eres un maestro para los demás. Pruébalo y recibirás más de lo que des.”

 

aprendesap.com

7 reglas para crear un buen nombre

random thoughts

“¿Cómo lograr un nombre que responda a nuestros objetivos?
Pues estas son las reglas que proponen en Trout & Partners:

1_Enfoque: el nombre debe iniciar el proceso de comunicación.
Como cuando se elige el nombre para un recién nacido, lo primero que hay que tener en cuenta es que ese nombre será su primera carta de presentación. Lo que el nombre comunique será, por lo tanto, fundamental para que los consumidores se formen una primera percepción de tu marca, producto o servicio.

Para entrar en la mente de tus clientes no basta con que tengas un nombre eufónico, bonito. Pero esto es sumamente importante: el sonido que el cliente se representará en su mente al leer o escuchar ese nombre constituirá la primera impresión que se grabará en los consumidores (y, también, claro está, en tus posibles inversores).

2_Amplitud: debe incluir el concepto o la idea que se quiere transmitir.
Esto no quiere decir que tu nombre deba incluir una argumentación, sino que debe sugerirla, contenerla, llevarla consigo. Por ejemplo, si tu rasgo diferenciador es el servicio al cliente y la seriedad, tu nombre deberá atender, principalmente, a estas dos características; es decir, debe dar idea de relación personal pero sin perder el respeto y ofrecer una sensación de compromiso.

3_Concentración: no debe incluir todo aquello que no se quiere transmitir.
No sugieras con tu nombre aquello que quieres que los consumidores descarten en su percepción de tu marca. Hay que ser muy cuidadoso en este sentido porque las percepciones de los clientes son más difíciles de cambiar que de establecer. Todo lo que tu nombre diga debe responder a las características que quieres resaltar.

4_Competitividad: el nombre tiene que atacar a la competencia (reposicionarla es posible).
Si has hecho bien tu trabajo, a estas alturas ya tienes muy claro qué te distingue de la competencia, y esos serán los puntos más débiles de tus competidores. Ahí es donde tu nombre tiene que atacar.
Normalmente, si tu nombre logra distinguir las fortalezas relativas de tu producto, ya está atacando la percepción que los clientes tengan de tu competencia, sin embargo, reforzar la idea nunca está de más. Busca la manera de intensificar las ventajas de tu oferta frente a las debilidades del resto y posiciónate con ventaja en la mente de los consumidores.

5_Ascenso en su categoría: debe ayudar a posicionarla entre los productos de su especie.
Para subir escalones en la percepción que los consumidores tienen de tu producto, conviene que la acerques a los mayores referentes de tu sector. Cuanto más cerca esté tu producto o servicio de los líderes de su especie, más cerca estará tu empresa de desbancarlos y más oportunidades de venta tendrás, porque habrás alcanzado un lugar preferente en las decisiones de compra de los consumidores. Tu nombre debe sugerir también que tu oferta está en el mismo rango que la de los líderes del ramo.

6_Previsión de futuro: el nombre debe ser actual y abierto.
Tu nombre debe dirigirse a las tendencias que siguen hoy los consumidores, claro está. Pero conviene no perder de vista que las tendencias varían tan aceleradamente como el mercado. Cuando elijas tu nombre, piensa también en que deberá funcionar en el futuro, procura que el nombre de tu marca, producto o servicio siga las tendencias pero no tan de cerca que no pueda adaptarse a las nuevas tendencias que vayan surgiendo.

7_Globalidad: que sea un nombre que se pueda utilizar en otros idiomas.
En el mercado global, las oportunidades de negocio se mueven geográficamente, por eso conviene que estés atento a cómo implantarás tu oferta en contextos con otros idiomas y valores culturales. Busca un nombre lo suficientemente amplio para que funcione en contextos culturales diversos y, también, en entornos lingüísticos alejados. Así tendrás el primer paso para la internalización dado desde un primer momento.

En definitiva, el truco es descubrir cómo expresar la diferencia. Una vez que hayas logrado esto, focalizarte en los 7 aspectos que puntualizan en Trout & Partners te resultará mucho más fácil.
La otra clave de la comunicación es que, cualquiera que sea el atributo que se adopte, debe transmitirse como un beneficio para el cliente. Para eso, el nombre de tu marca, producto o servicio debe cumplir con las expectativas de los consumidores y tu comunicación debe estar mimada al máximo. Recuerda que lo que no se comunica, no existe (y si se comunica mal, no hay comunicación).”

Pilar Gatell Abre filóloga (para IDaccion)

how to apply lateral thinking

improve yourself

“Pretend that you’re trapped in a magical room with only two exits. Through the first exit is a room made from a giant magnifying glass, and the blazing hot sun will fry you to death. Through the second door is a room with a fire-breathing dragon. Which do you go through?

The first door, of course; simply wait until the sun goes down. 

The answer to this puzzle is an example of what psychologists call ‘lateral thinking’. The most elegant solution presents itself when you approach the problem sideways, rather than answering it head-on. Though the question is presented as a binary choice —one option or the other— when you disregard the assumption that you must act immediately, the ‘best’ answer becomes obvious.

The trouble for most of us is that even if we’re ‘creative’, our default setting is ‘linear thinking’. But that default can be overridden.
Here are five steps to train yourself to think a little more laterally with any challenge:

1_List the assumptions
When confronted with a question (problem, challenge, etc.), write out the assumptions inherent to the question. In the case of the puzzle above, the list might include the following:

 • You want to get out of the room
 • You have to choose one of the two options
 • You have to do something now
 • Room One will kill you no matter what (or so we think!)
 • Room Two will kill you no matter what

2_Verbalize the convention
Next, ask yourself the question: how would a typical person approach this problem? Map out the obvious, straightforward solutions. Then ask yourself: what if I couldn’t go this route?

3_Question the question
Ask yourself: what if I could rewrite the question? Rearrange the pieces to form a new scenario. In the trapped room scenario, instead of “which do you go through?” you might rewrite the question to ask “will you go through one of them?” or “will these really kill you?” or “do you even need to go through one of them?”.

4_Start backwards
Often the route to solving a problem is revealed when you start with the solution first, and try to work backward. For example, asking the question: how would I get into a trapped room if it were adjoined by a room made out of a magnifying glass? By reframing the challenge in this way, you’ll notice that I stripped away the details that cause you to overthink the answer to the trapped room example. But in a real-life scenario, this question might sound more like “how could we renewably generate 10 gigajoules of electricity?” rather than “how could we make the city more energy efficient?” —a vague question that often results in straightforward, but ineffective answers like “get people to turn off their lights more”.

5_Change perspective
Finally, one of the reasons innovation often happens when outsiders enter a new industry, or when disparate groups bump into one another, is because fresh perspective are convention-ignorant. To kickstart lateral thinking, you might do well to pretend you were someone else trying to solve the problem. Say, if you were a magician, or a scientist, or a track and field star, how would they escape from the fire room? Or how would the fire-breathing dragon answer this question? Etc.

In our modern work culture, we generally cling to two conventions when solving problems: 1) put your head down and work relentlessly until fortune strikes; and 2) spend as little effort as possible. The problem with each of these philosophies is actually somewhat lazy. Mental work is more difficult than rote physical work, though we often fool ourselves into thinking that because you can see the latter, it’s just as or more valuable. Conversely, no one ever changed the world by cutting corners. It’s the combination of the two, hard work and mental flexibility, that leads to revolutions.”

Shane Snow journalist & cofounder of Contently

10 claves para un buen naming

random thoughts

“Para que un concepto se retenga en nuestra mente antes ha de ser nombrado, etiquetado, y el gancho o pregnancia de ese etiquetado es fundamental a la hora de ser recordado. Aquí las características a tener en cuenta:

1_Ha de ser de fácil vocalización para una fácil memorización; con escucharlo una vez ha de ser suficiente, y en ese sentido, cuanto más corto mejor.

2_Tendrá un rasgo distintivo que lo haga particular.

3_Enlazará con alguna de las palabras clave que definen nuestro negocio o proyecto (hagamos un listado de ellas no demasiado extenso).

4_Cuanto más hable de si mismo mejor; el producto se tendrá que explicar, pero si su nombre ya da pistas de por donde va el asunto todo resultará más fácil e intuitivo. Si logramos que la cacofonía o sonoridad y las raíces semánticas resulte sugestivas poniendo en evidencia alguna cualidad importante del proyecto seguramente estaremos en el camino de encontrar ese nombre.

5_Evitaremos ser demasiado concretos o demasiado genéricos; la concreción nos obliga a ser demasiado descriptivos con nombres demasiado largos que puede acabar en la abstracción de las siglas, mientras que si somos demasiado genéricos nos costará encontrar dominios y registros de marca no copados, además de no poseer ese rasgo particular que nos diferencie de los demás. Evitemos también utilizar un nombre vinculado a un espacio territorial, porque dificultará utilizarlo en otros lugares.

6_Comprobemos de que nuestro nombre no tenga connotaciones negativas en los principales idiomas.

7_Tendremos que estudiar a la competencia y asegurarnos de que nos distinguimos de ellos; nuestra estrategia de comunicación debe ser diferente y el nombre es el comienzo.

8_Buscar una nueva forma de escribir una palabra a modo de juego puede ser un recurso que nos lleve a soluciones interesantes y que nos libere, en muchos casos, de la dificultad de encontrar un dominio sin registrar (siempre teniendo presente que ha de ser de fácil retención y vocalización).

9_Siempre que creemos estar en las líneas de tener un buen nombre de marca debemos comprobar la disponibilidad de los principales dominios (.com, net. y .es.) y que no esté registrado como marca.

10_Tendremos que meditar y verificar la validez del nombre con la ayuda de todas las personas que podamos; aprovecharemos el contacto con cualquier persona para decirle el nombre y preguntarle qué le sugiere.”

polografico.es

business lessons from The Hells Angels

random thoughts

“The strength of a brand often reflects an organization’s cultural health. Inside-out, credo-driven brands surpass their outside-in, market-driven peers in category after category (see Apple and Google versus Microsoft; Southwest Airlines versus United Airlines). The brands that value employee culture create an obvious advantage: better people with bigger ideas and more initiative want to be part of those cultures. Brands with great cultures give employees a sense of identity, belonging and purpose. In fact, the most successful culture brands connect with employees in ways similar to gangs or the mafia.

Globally, one organization offers a vivid blueprint for growing a brand through an unrivaled dedication to culture, and it isn’t a company you’ll find in the Fortune 500. It’s the Hells Angels, the world’s most famous (or infamous, depending on perspective) outlaw motorcycle club.
Here are four of the organization’s practices that mainstream companies should borrow.

1_An all-in hiring process is the only way to go
Not everyone can be a Hells Angel. That might go without saying, but it’s that clarity —who we’re for, and who is for us— that’s missing from the culture of so many companies. More importantly, the process of joining the Hells Angels is so long and arduous that no one in the club has to suffer a lemon member. Every prospect demonstrates that he wants to be there, and every member vets prospects, weeding out those who do not align with the culture. Zappos uses this same culture-first, no-lemon approach to hiring. Following an immersive training program, new employees are offered a bonus to quit on the spot. The message is clear: go all-in with us, or hit the bricks.

2_Use symbols and artifacts wisely
At the heart of the Hells Angels’ brand is an amazing array of iconography. Compared to the corporate world’s dull logos, inane stock photography and other corporate ‘communications’, the Hells Angels have the signature ‘Death’s Head’ insignia, along with a complex set of patches and other symbols.
It would be easy to dismiss these artifacts as the typical trappings of a gang. But they are meaningful visual designations of belonging, commitment and member achievement. While most companies onboard new hires with slide presentations, Hells Angels prospects earn their ‘full patch’. This communicates that membership really matters and connects members with something larger than themselves in a way that is, at the same time, personal.

3_Appeal to outsiders as insiders
One of the paradoxes of employer-employee relationships is that people both seek a sense of belonging and want to maintain their identity. Too much belonging without any individuality is a cult. Too much individuality without any belonging is a band of mercenaries. The Hells Angels balance this by creating a club for outsiders. Archetypally, the Hells Angels is about as pure a portrait of the ‘outlaw’ or ‘rebel’ brand as you’ll find. Members are called to the brand as outsiders—where they then become insular and highly exclusive insiders. That might sound odd, but it’s what people want from a brand. It’s why we love music groups a lot more before they’re cool. The Hells Angels anti-establishment culture distinguishes its members from everyone else while also welcoming those members for who they are. Roaring down the highway, they are a band of outsiders—together.
Any mainstream company in the business of innovation —from startups challenging entrenched industries to big companies always on the hook to develop the next big thing— should take heed. Outsiders are a symbol of doing things differently. You cannot disrupt the status quo without them. But those outsiders and their wild ideas need support. They need a place to feel like an insider.

4_Ignore the critics
Law enforcement agencies haven’t wanted the Hells Angels around for decades. The club doesn’t care. It is expanding geographically and recruiting the next generation of members returning from tours of duty in Iraq and Afghanistan. The club is even expanding its revenue streams, creating licensing opportunities from its 18 trademarks and opening a retail store in Toronto in 2013. Despite rivals on both sides of the law, the club continues to thrive.

Timeless, adaptable and intensely resonant (positively or negatively), the Hells Angels club brand is the envy of brand managers worldwide, whether they’ll admit it or not. You don’t like them? They don’t care. So skip liking or disliking them, and start emulating inside your own organization the ways they’ve created one of the best culture brands in the world.”

Devin Liddell leads the brand strategy offer for design consultancy Teague

3 business lessons from Mexico’s Sinaloa Drug Cartel

random thoughts

“Blockbuster is gone. So are Lehman Brothers, Atari, Pan Am and countless others each year. Startups fail, too, with 80% going belly up within the first 18 months. But here’s something to consider in comparison: criminal syndicates don’t go out of business. The Chinese Triads have been around since the 17th century. For 25 years, Mexico’s Sinaloa Cartel has outmaneuvered vicious competition at home as well as the United States’ $51 billion —annually— War on Drugs.

Net margins for criminal organizations shame their legal counterparts; while airlines earn 1.8% and oil companies average 8%, cocaine cartels earn a 93% net margin —for just wholesale. Profit per full-time employee ratios are also off the charts. Google’s profit per FTE is $270,000 and Apple’s is $460,000, both of which are impressive. But the Sinaloa Cartel’s profit per FTE is estimated at $20 million. The global reach of these organizations is also expanding; beyond North America, the Sinaloa Cartel is now active in Europe, Asia, and Australia.

All of this money and growth is happening despite the efforts of governments and law enforcement agencies to eradicate them. And yet criminal syndicates make immense profits mostly in competitive commodities businesses. So how do they do it?

In a word: culture. Criminal syndicates are far superior at creating successful cultures than the vast majority of the Fortune 500. All successful criminal syndicates, across cultures, geographies and endeavors, are primarily culture-driven brands. Despite their significant differences, these culture-driven brands have 3 key attributes in common.

1_Credo
The Japanese yakuza identify themselves as ‘chivalrous organizations’ and operate within strict codes of conduct that express very specific organizational values. The Sinaloa Cartel, unlike its competitors, actively cultivates a populist image and claims to adamantly oppose kidnapping and the murder of innocent civilians. These beliefs govern organizational behavior—who they are, what they do, and what they won’t do. And theses credos are far more actionable and authentic than the ‘values’ posters hung in corporate cafeterias. In place of employee handbooks and other corporate drivel, these organizations have distinctive rituals, symbols and artifacts to express their credos.

2_Improvisation
Corporations can over-index on ‘innovation’. But improvisation is a form of innovation, and just as important. As streaming technologies emerged, did Blockbuster improvise and move quickly to shift the way it did business? Not quickly enough. And that’s reflective of mainstream corporate cultures that tend to think of innovation as a ‘process’ rather than a behavior.
Criminal syndicates are different; they think of innovation as an organizational imperative. A drug smuggler who finds a new way across a border knows that customs agents will eventually discover the innovation, so he needs to always think of new ways. The Sinaloa Cartel was the first to design and construct a tunnel under the U.S.-Mexico border. The cartel also managed to have family members hired as border agents, and even used a catapult to counter a high-tech fence in Arizona. The yakuza benefit from highly diversified revenue streams, which they’ve systematically grown from traditional gambling and prostitution rackets to modern construction and transportation businesses. Where there is a threat or an opportunity, criminal syndicates improvise.

3_Small-but-big
While too many corporations bury employees within organizational charts that are so big there’s specialized software for creating them, criminal syndicates stick to small teams. With just an estimated 150 members, the Sinaloa Cartel produces revenue equivalent to the GDP of Belize (a country with more than 330,000 people). And while the Yamaguchi-gumi is the largest yakuza organization with more than 20,000 active members, those members are spread across 2,500 different businesses and 500 sub-groups. The teams are small, but they can pull significant resources from the whole.
Just as importantly, the small team structure nurtures an entrepreneurial zeal and an emphasis on doing. With so much at risk, with everyone empowered, and with everyone aligned through shared values and a unifying sense of purpose, criminal syndicates use small teams to accomplish really big things.

There it is, the underworld model for success: small-but-big teams inside belief-driven cultures improvising continuously.”

Devin Liddell leads the brand strategy offer for design consultancy Teague

skill set of a brand curator

concepts & definitions

“Today’s brand managers must be outstanding curators of brand values and identity.

Here are imperatives that guide a consummate brand curator:

 • Know the DNA of the brand inside out and defend its essence.
 • Keep the brand authentic; steadfastly resist the temptation to compromise brand value in pursuit of short-term opportunity.
 • Know how the brand connects with its target market and the values that differentiate it as valuable (and welcome customers who customize the brand constructively).
 • Sense how the brand fulfills any customer’s constant desire for “good life moments” – moments to which we all feel entitled.
 • Constantly ‘dust’ the merchandise to let the brand sparkle fresh and keep re-focusing the spotlight to maintain the aura.
 • Ally yourself with the agendas of brand enthusiasts and evangelists in social networks (these are the brand ‘patrons’ who celebrate central brand values); their brand problems and challenges demand prompt resolution.
 • When the brand is licensed, regard licensing as an act of trust like a ‘loaned’ exhibit to a great museum; only entrust your brand to best-in-class licensing resources.
 • Immerse yourself in the brand experience of competitors to learn how they might excel where you merely dabble.
Thomas Hoving was a distinguished curator of New York’s Metropolitan Museum of Art. In Making the Mummies Dance, Hoving wrote revealingly about two curator traits: 1) his curators were inexhaustibly passionate in what they did (“most couldn’t go to sleep without looking at yet one more photo of a work of art”); 2) they were broader gauged than expected (“[m]ost art curators possessed a surprising knowledge about other fields…”).
Passion breeds focused energy, and itelligent curiosity underpins breadth: a grasp of big-pictures context. Awesome curators have both.”

Simon Graj writes about maximizing brand development opportunities